Przyjęcie - co podać? #2

Tuesday, May 19, 2015


Kiedy jakiś miesiąc temu pisałam pierwszego posta z tego cyklu miałam poważne obawy czy w ogóle coś takiego komuś może się przydać. Pomyślałam sobie, że zbiorę pewnie masę hejtów pt. "skończyły Ci się pomysły na posty wnętrzarskie ..." a tu ku mojemu wielkiemu zdziwieniu, temat spotkał się z Waszym zainteresowaniem. Odebrałam bardzo pozytywne opinie. Otrzymałam nawet maile z podziękowaniami, więc jestem bardziej przekonana, żeby tym razem umieścić Wam drugi gotowiec.

Muszę przyznać, że planując menu na to przyjęcie miałam dopiero orzech do zgryzienia skoro poprzednia impreza była kilka tygodni wcześniej a goście Ci sami ;) Na domiar złego jakoś w ogóle nie czułam się zorganizowana tak, jak poprzednim razem.

Wyszło nawet nieźle, narobiłam się więcej niż poprzednio, bo i poprzeczkę postawiłam wysoko, ale było warto.






Zaczynając od początku, menu wyglądało następująco:

1. Lody waniliowe z truskawkami, tak na smaczek do kawki (zdjęć brak, bo kiedy już goście przychodzą to biegamy razem z mężem, żeby podać wszystko co potrzeba, więc ani nawet nie myślę wtedy o robieniu zdjęć ;))

2. Przystawki na stole:

* parówki w cieście francuskim (jak pamiętacie kupuję Piratki), tego dla dzieci nie mogło zabraknąć, danie powtórzone, ale wiedziałam, że dzieci będą na to czekać, no cóż wierzę, że producent nie kłamie w temacie składu produktu ;)

* paszteciki warzywne w cieście francuskim - farsz można zrobić na tzw. "winie" czyli co mamy pod ręką, ja akurat wybrałam marchew, pietruszkę, por, seler, seler naciowy, doprawiłam czosnkiem i przyprawami wg uznania, wszystko razem dusiłam aż do miękkości, a potem dopiero nakładałam na ciasto, zawijałam i piekłam w piekarniku

* pieczarki faszerowane 

Przepis na 12 sztuk:
- 12 dużych pieczarek
- 100g świeżego szpinaku
- 100g marchwi
- 1 ząbek czosnku
- 150g twarożku ziołowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- słodka papryka w proszku

Grzyby oczyścić, wykręcić z nich trzonki i drobniutko je posiekać. Szpinak oczyścić, marchew i czosnek obrać, wszystkie składniki drobno posiekać. Piekarnik rozgrzać do 200 st.C (z termoobiegiem 180). Twarożek wymieszać z rozdrobnionymi warzywami, napełnić nim kapelusze pieczarek. Grzyby wyłożyć do natłuszczonej formy, piec ok. 15 min. Po upieczeniu posypać słodką papryką. Podawać z sosem miętowym lub ziołowym.

Ja podawałam bez sosu, dodatkowo przed wymieszaniem warzyw z twarożkiem, dusiłam wszystkie warzywa na maśle. Myślę, że tak jest zdecydowanie lepiej, bo warzywa nie są twarde.

* wegańskie muffiny marchewkowe  - jadlonomia.com,  co prawda przepis jest na ciasto, ale ja zrobiłam muffiny. Trochę się obawiałam, bo to inne składniki, ale zachęciłam gości i wszystkim bardzo smakowało, jak dla mnie nawet za słodkie.

* sałatka wiosenna

- 2 serki homo naturalne
- 3 łyżki majonezu
- sól, pieprz
- rzodkiewka (wedle uznania)
- szczypiorek (wedle uznania)
- jajka gotowane

Rzodkiewkę zetrzeć na grubej tarce i mocno odcedzić, dodać szczypiorek, wymieszać z serkami, majonezem, doprawić solą i pieprzem. Podawać do ugotowanych jajek. Jajka można ułożyć osobno obok sałatki lub ułożyć je np. na wierzchu sałatki.

* tarta ze szpinakiem, fetą i pomidorami - muszę przyznać, że robiłam wiele tart, bardzo często ze składników, które miałam w lodówce, ale pierwszy raz zrobiłam ściśle wg tego przepisu i była naprawdę bardzo dobra. Myślę, że powodem jest dodanie do szpinaku soku z cytryny i gałki muszkatołowej. 

- 3/4 paczki mrożonego szpinaku (ja dałam ok. 200g świeżego)
- pół kartonika fety
- duży pomidor (ja dałam koktajlowe)
- ząbek czosnku (ja daję zawsze więcej ;))
- szczypta gałki muszkatołowej
- łyżka soku z cytryny
- 100g śmietanki 30%
- 2 jajka
- ciasto francuskie

Na maśle podsmażamy czosnek i dodajemy szpinak, blanszujemy. Po ostudzeniu dodajemy sok z cytryny i gałkę. Ciastem oblepiamy formę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st.C (termoobieg) na 15 min (ja wyjęłam już po kilku minutach, bo by się ciasto ususzyło). Po wyjęciu nakładamy na ciasto szpinak, pokrojony ser feta, polewamy śmietanką rozrobioną z jajkami i kładziemy pomidory. Zapiekamy 30 min. w 180st. a na sam koniec 5 min w 200st. (ja piekłam tylko 25 min). Podawałam na zimno.

* owoce (ja podałam arbuz, truskawki, winogrona bezpestkowe)






3. Tort urodzinowy - tutaj jak wiecie wyśmienity smak i przepiękny wygląd mam w 100% zapewnione dzięki zdolnemu duetowi Śwagierka + Świagier (coś tam podobno pomaga ;)), tak też było i tym razem! Poprzednio dałam plamę i nie zrobiłam zdjęcia, tym razem mi znowu nie wyszło ;)



4. Danie główne - roladki drobiowe ze szpinakiem i szparagami, mix sałat z sosem greckim, bagietka lekko podrumieniona w piekarniku

Przepis na 8 sztuk:
- 80g liści szpinaku
- 8 sznycli drobiowych (ja robiłam z indyka)
- sól i pieprz
- po 8 białych i zielonych szparagów (ja miałam tylko zielone)
- szczypta cukru
- 1 łyżeczka masła
- 60g twarożku
- 1 łyżka sklarowanego masła
- 250ml białego wina
- 150 ml śmietany (ja użyłam 30%)

Szpinak przebrać, dokładnie umyć, zblanszować i osączyć z wody. Sznycle drobiowe cienko rozbić, posolić i popieprzyć. Szparagi umyć, obrać tylko białe. Jedne i drugie ugotować na półtwardo w wodzie z dodatkiem soli, cukru i masła. Szparagi odcedzić, wywar zachować.
Sznycle posmarować twarożkiem, obłożyć liśćmi szpinaku. Na każdym sznyclu położyć po jednym białym i zielonym szparagu. Zwinąć roladki i związać nitką lub spiąć wykałaczką.
Na patelni rozgrzać sklarowane masło i obsmażyć na nim roladki. Podlać 250ml wywaru ze szparagów oraz winem i dusić na małym ogniu ok. 15min. Roadki wyjąć z patelni i trzymać w ciepłym miejscu. Sos z patelni rozprowadzić śmietaną i trochę odparować. Doprawić solą i pieprzem. Rodadki podawać z sosem.

Ja oczywiście szparagi rozgotowałam ;) Zamiast na patelni dałam roladki do naczynia żaroodpornego i piekłam w piekarniku co odradzam. Na drugi dzień jedliśmy je też na obiad i przygrzałam na maśle na patelni a potem podlałam sosem. Były zdecydowanie pyszniejsze!

Wybaczcie to zdjęcie, niestety zrobiłam tylko jedno z telefonu.




I co zrobiłam Wam smaka? Mam nadzieję, że mój gotowiec przyda się na niejedno przyjęcie :) SMACZNEGO!

Pozdrawiam ciepło
Iza

No comments:

Post a Comment

 

Followers

Popular Posts